Ковид пандемията разкри още по-силно необходимостта от устойчиви екипио и освети липса

...
Ковид пандемията разкри още по-силно необходимостта от устойчиви екипио и освети липса
Коментари Харесай

7 стратегии за изграждане на по-устойчив екип

Ковид пандемията разкри още по-силно нуждата от устойчиви екипио и освети липса на нужни умения в част от тях., бранд от световното семейство на The Adecco Group, фокусиран върху развиването на гении, коучинг в организациите и кариерно консултиране при преход в кариерата, изследва тематиката и предлага 7 тактики за създаване на по-устойчив екип. Специалистите наLHH са разпознали четири сериозни характерности на устойчивите екипи: искреност, съобразителност, съчувствие и примирение. Ролята на мениджърите е да си отговорят на следните въпроси, с цел да преценяват равнището на резистентност на екипа им:

· Откровеност: Може ли вашият екип да води открит, почтен разговор и противоположна връзка между тях? Устойчивите екипи са способни да приказват истината между тях, с цел да се разпознават групово и да решат провокациите, пред които са изправени.

· Находчивост: Когато се сблъскате с провокации или проблеми, може ли вашият екип да се събере, с цел да вземе изобретателни и ефикасни решения? Устойчивите екипи посвещават силата си на решения и остават фокусирани върху резултатите, без значение от външните условия.

· Състрадание и съпричастност: Дали членовете на вашия екип в действителност се грижат един за различен и споделят ли както триумфите, по този начин и неуспехите? Устойчивостта постоянно се показва в дълбока ангажираност за „ взаимно издигане “ на екипа, а не в търсене на самостоятелно самопризнание или триумф.

· Смирение: Може ли вашият екип да изиска и одобри помощ от други членове на екипа? Устойчивите екипи са подготвени да признаят, когато казусът е станал неразгадаем и да изискат помощ, или от някой различен в екипа, или от някой различен в организацията.

„ Устойчивостта на екипа може да бъде съпоставена с батерия. Трябва постоянно да се възвръща и презарежда. Екипите, които вкарват ограничения за това, ще открият, че са по-добре оборудвани и най-важното, че са подготвени да подхващат всевъзможни провокации по време на пандемията и по-късно. “, разяснява доктор Мария Янева, старши LHH кариерен съветник в Adecco България и управител за услугите на LHH за България.

След оценка на екипа, от LHH предлагат следните 7 практики за поощряване на устойчивостта:

Откровеност: Психологическата сигурност - убеждението, че всеки член на екипа може да приказва без последици - е от решаващо значение за основаването на устойчиви екипи. Ако има усложнения в откровеността пред целия екип, мениджърите могат да разделят хората в по-малки групи, с цел да се насърчи в допълнение откровената и почтена полемика.

Независими наблюдаващи: За да оказват помощ на членовете на екипа да одобряват откровени оценки за тяхната работа, устойчивите водачи канят външни специалисти да предложат справедлива вероятност по отношение на проблемите и груповата динамичност в екипа.

Споделяне на истории: За да насърчат присъединяване, доверието и ангажираността, водачите постоянно предизвикват членовете на екипа да очертаят виталния си път, в това число върхове и спадове, и да споделят това с останалата част от екипа. Така в групата се основава среда, в която се приветстват състраданието и смирението.

Споделяне на страхове и провокации: Устойчивите екипи показват своите страхове и терзания между тях. За да изградят доверие и почтеност, водачите би трябвало да улеснят този развой като работят да предразположат хората да признават своите страхове или провокации в връзките, както и да ги предизвикват да ги разискват в екипа за намирането на решения.

Покажете, че ви е грижа: Лидерите би трябвало постоянно да показват, че откровено се интересуват от напредъка, който реализира екипа, задавайки сондиращи въпроси, с цел да схванат главните проблеми, само че и да слушат и разчитат деликатно отговорите.

Проверки на „ температурата “: В началото на всяка среща, помолете всички да заявят своите енергийни равнища по канара от едно (ниско) до пет (високо). Това просто упражнение бързо ще дефинира дали има някой, който се нуждае от внимание, претрупан ли е или изпитва възприятие на незадоволеност.

Ангажирайте се да изграждате взаимна резистентност: Ние назоваваме това „ взаимно издигане “. От значително значение е да се открият ясни и недвусмислени упования към единството на екипа и поддръжката от сътрудници. Всяко съмнение или отвращение да се помогне на усложнен сътрудник е знак, че може да са нужни по-дълбоки намеси.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР